Együttműködő tárgyalástechnika tréning

"Az együttműködő tárgyalási módszer nem egy képzeletbeli torta elosztásáról, hanem annak növeléséről szól."

Ez a tréning a szokásostól eltérő, annál sokkal eredményesebb tárgyalástechnikai megközelítéssel ismerteti meg a résztvevőket. Ez a módszer az értékteremtésről és a kölcsönösen előnyös eredmények eléréséről szól, ami nem azt jelenti, hogy feladjuk a szempontjainkat, hanem pont az ellenkezőjét: felkészülünk, hogy pontosan tudjuk, mit akarunk elérni és mi a teendőnk arra az esetre, ha nem tudunk vagy nem előnyös számunkra a megegyezés.

Mi a közös a következő esetekben?

- egy cég alkalmazottakat vesz fel, - két szomszéd vitázik a telekhatárról,- cégeladás,- szakszervezeti egyeztetés egy sztrájkról, - termékértékesítés,- két szülő arról beszélget, hogy melyik középiskolába küldjék a gyereküket továbbtanulni.

A válasz:- a saját elképzelésünket ismertetjük meg a másikkal, - megpróbáljuk feltérképezni és megérteni, hogy mit szeretne a másik, - az együttműködésünk módját akarjuk tisztázni, lehetőleg úgy, hogy ne csorbuljon a másik fél érdeke, se ne manipuláljuk a másikat, - a megegyezést nem a szerencsére bízzuk, hanem átgondoltan, értékeket teremtve tárgyalunk.

Kevesen tudják, hogyan készüljenek fel egy tárgyalási szituációra, akár mindennapos, hétköznapi helyzetekre, ezért gyakran piaci árusok módjára alkudozással vagy manipulációval, érzelmi "zsarolással", hatalmi szóval vagy kedvezőbb pozíciójukból fakadó helyzetük kihasználásával próbálják a másikat rávenni valamire. Akik hallottak már különböző tárgyalási módszerekről, ők is inkább a különböző, egymástól elkülönülő taktikákra, játszmákra gondolnak. Bár a tárgyalási készség szinte az élet minden területén elengedhetetlen fontosságú, kevesen fejlesztik ez irányú tudásukat, a nagy téttel járó helyzetekben elbizonytalanodnak, mi a helyes vagy érzelmileg próbálják kezelni a kérdést.

Ez a tréning a "Mit" és "Hogyan" kérdésekre is választ ad. A „mit tegyünk egy tárgyalás során?” kérdésre az ALOÉ modell, a "Hogyan?" kérdésre pedig a 4F módszer adja meg a választ.